PETLER, PARAZİTLER VE İNSANLAR
Ailemizdeki kedi ve köpekler, sadece petler değildir; ailemizin bir parçasıdır. Aile üyesi olan bu canları ve kendimizi her türlü tehlikeden korumak bizim sorumluluğumuzdur.
Kedilerin ve köpeklerin, hayatlarının belli bir döneminde iç ya da dış parazit enfeksiyonuna yakalanması gayet normal bir durumdur. Bu sinsi canavarlar, evcil hayvanınızı ve birçok durumda sizi de çeşitli şekillerde etkileyebilir; basit bir kaşıntıdan ciddi bir alerjik reaksiyona veya hayati tehlike yaratmalarına kadar her semptom meydana getirebilirler. Veteriner hekiminize danışıp size en uygun olan önleme yöntemlerini uygulayarak, sadece petinize değil, ailenizin her üyesine hayat boyu koruma sağlayabilirsiniz ve onu birçok hastalıktan koruyabilirsiniz.
CİDDİYE ALMANIZ GEREKEN KONULAR
Zoonoz hastalıklar
Zoonoz hastalıklar insandan hayvana, hayvandan insana geçen hastalıklardır. Ülkemizde parazitlerden kaynaklanan birçok zoonoz hastalık mevcuttur. Bu hastalıklar direkt temasla ya da dolaylı olarak bir türden diğerine geçebilir. Çevremizde yaşayan pire, kene, sivrisinek gibi dış parazitler zoonoz hastalıkların dolaylı yollarla yayılmasının en büyük sebebidir.
Vektör kaynaklı hastalıklar
Hastalık etkenlerini bir bireyden diğerine taşıyan omurgasız canlılar vektör olarak adlandırılır. Kedi, köpek ve insanların vektörleri olan dış parazitler, Türkiye’de Lyme hastalığı, veba, sindirim sisteminde yaşayan parazitler ve çeşitli kan paraziti olan küçük canavarların taşıyıcıları olabilirler.
DIŞ PARAZİTLERİN VARLIĞI AİLENİN SAĞLIĞINA TEHDİT OLABİLİR Mİ?
Evet. Dış parazitler alerjik semptomlar oluşturmalarının yanı sıra hayatımızı tehdit eden iç parazitlerin de vektörleridir. Dış parazitlerin çoğu, hayvandan hayvana geçmenin yanı sıra hayvandan insana veya insandan hayvana da geçebilir. Ayrıca dış parazitler, etrafa bıraktıkları dışkıları ile evin her köşesine tehdit saçarlar. Bu tehdit, etrafımızda yaşayan zararlı dış parazitlerin eliminasyonu ile önlenebilir. Evcil hayvanınız ve kendi sağlığınız için veteriner hekimlerden temin edebileceğiniz, dış parazitleri uzak tutan veya öldüren çeşitli damla, ilaçlı tasma veya spreyler mevcuttur.
YIL BOYU KORUMA
Parazitler, petinizi yılın her ayında enfekte edebilir. Pire ve kene gibi dış parazitler sıcak aylarda daha yaygın olsa bile, ülkemizdeki iklim şartlarından dolayı, kar yağmadığı müddetçe her dönemde yaşayabilirler. Ayakkabımızla bile eve getirebileceğimiz parazit yumurtaları ise kışın çalıştırdığımız kaloriferler sayesinde dondurucu soğuklarda bile kendilerine uygun ortam bulabilirler. Bu nedenden dolayı düzenli korunma elzemdir.
BEN NE YAPABİLİRİM?
Düzenli dış parazit kontrolü, bu canlıların taşıdığı bütün tehditlere karşı yüksek düzeyli koruma sağlamaktadır. Basit kurallara uyan her hayvansever, ailesine güven sağlayabilir.
> Evcil hayvanınızın ve evinizin temizliğine özen gösterin.
> Veteriner hekiminiz tarafından belirtilen parazit tedavilerinden kaçınmayın.
> Dışarı çıkmadan önce petinize ilaçlı tasma takmayı unutmayın.
> Petinizin dışkısını temizleyin, çevrenizi temiz tutun.
> Veteriner hekiminizden yıllık parazit kontrolü ve genel kontrol hakkında bilgi alın
> Çevrenizin parazit risk derecesi hakkında bilgi alın(örnek: belediyeden, veteriner müdürlüklerinden veya veteriner hekiminizden)